بیمتال اشنایدر
بی متال اشنایدر یا رلههای حفاظتی که به آنها رله اضافه بار دو فلزی، رله حرارتی یا رله میگویند، دارای سه تیغه در داخل هستند و برای محافظت از موتور الکتریکی در برابر اضافه بار در یک تابلوی الکتریکی که به صورت سری در مدار قرار میگیرد، به هم جوش داده میشوند. اساس کار بیمتال اشنایدر یا رله حرارتی ضریب انبساط طولی است، این باعث میشود که عبور جریان اضافه بار دو فلز را گرم کند و موجب اتصال بین کنتاکتهای 97-98 شود. در این صورت کنتاکتور از مدار جدا شده و با خاموش شدن موتور الکتریکی از سوختگی موتور جلوگیری میکند. برای خرید محصولات بیمتال اشنایدر از ولتابین (نمایندگی اشنایدر) با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
بیمتال همچنین دارای یک پیچ تنظیم است که جریان موتور الکتریکی روی صفحه را تعیین میکند. بیمتالها معمولا دارای سه ورودی و سه خروجی در سه فاز هستند که به صورت سری با مصرفکننده قرار میگیرند. کنتاکتهای فرمان در مدارهای فرمان کاربرد دارند و از دو کنتاکت کمکی بسته و دو کنتاکت کمکی باز تشکیل شدهاند. در حالت وضعیت دستی، تیغه را خنک کرده و با فشار دادن دکمه دوباره وصل میشود. اما در حالت اتوماتیک، پس از دستکاری بیمتال، پس از زمان بیمتال به طور خودکار متصل میشود.
انواع بی متال اشنایدر
بی متال اشنایدر دارای محدوده عملکرد 0.16 تا 150 آمپر بسته به جریان ورودی مسیر میباشد. هر کدام از این رلهها وظیفه خود را دارند. برخی دیرتر و برخی زودتر مداخله میکنند تا جریان را مسدود کنند. بسته به حساسیت مدار، میزان گرمای مدار و احتمال آسیب به دستگاههای حساس میتوان از رلههای مختلفی استفاده کرد. جریان ورودی توسط این رلهها هدایت و کنترل میشود. خطاهای عملیاتی سیستم شامل اتصال کوتاه، نوسانات بیش از حد ولتاژ یا فرکانس و گرم شدن بیش از حد تجهیزات است. در نتیجه قطع برق، این یک کمک اولیه است که میتواند به سیستم ارائه شود.
کاربرد بی متال اشنایدر
بی متالها کاربردهای زیادی مانند تشخیص خرابی دو فاز، کنترل دمای برخی از دستگاهها مانند ماشین لباسشویی، پلوپز و کباب پز، روشن و خاموش کردن فنهای خودرو و محافظت از موتورهای الکتریکی دارند. همانطور که میدانید بیمتالها از دو فلز با افزایش طولهای مختلف برای قطع جریان استفاده میکنند. بیمتالهای اشنایدر معمولاً قطعات کوچکی هستند که دستگاه را در برابر بار اضافی محافظت میکنند و با گرمای بیش از حد به مدار آسیب نمیرسانند.
این قطعه کوچک که به عنوان رله دو فلزی اشنایدر نیز شناخته میشود، برای قطع سریع مسیر جریان در زمانی که جریان بیشتری در جریان است و میخواهد عبور کند، عمل میکند. قطعهای الکتریکی که مخفیانه از بیمتال صنعت برق در مدار قرار میگیرد و به درستی از موتور تابلو برق محافظت میکند. این قطعه با دو فلز غیر مشابه پیوند خورده و دارای ضریب انبساط متفاوتی است. با نوعی حرارت به هم فشار میآورند و به شکل یکی تکه قابل مشاهده هستند. بیمتال اشنایدر یکی از با کیفیتترین و بهترین قطعات در صنعت برق میباشد و خرید آن پیشنهاد میگردد. بیمتالهای اشنایدر دارای قطعاتی مانند دکمههای تنظیم مجدد، تیغههای مسی، ترمینالهای خروجی و زبانهها هستند.
رنج جریان بی متال اشنایدر
یکی از اجزای مختلف بیمتال یا رلههای حرارتی، پیچ تنظیم جریان است. بیمتال اشنایدر (رله حرارتی) قابل تنظیم است. آنها را میتوان طوری تنظیم کرد که جریان 1.0 تا 10 برابر جریان نامی موتور را قطع کند. برای تنظیم بیمتال اشنایدر (رله حرارتی) لازم است پیچ تنظیم را با توجه به جریان نامی موتور الکتریکی تنظیم کنید.
تنظیم محدوده یا رنج جریان دو فلزی اشنایدر:
بی متال دارای دسته چرخان میباشد و با کمک این دستگیره میتوانید جریان نامی موتور را تنظیم کرده و جریان را بین حد پایین و بالای جریان ارائه شده، تنظیم کنید. تنظیم بیمتال اشنایدر (رله حرارتی) و روش تنظیم آن: همانطور که در بالا ذکر شد، تجهیزات الکتریکی را میتوان از خطرات و خطاهای احتمالی محافظت کرد. یکی از راههای محافظت از موتور الکتریکی استفاده از رلههای حرارتی و مغناطیسی است.
رلههای حرارتی موتور را در برابر اضافه بار یا جریان اضافه و رلههای مغناطیسی از اتصال کوتاه جریان محافظت میکنند. این رله حرارتی در مسیر کنتاکتور و مسیر مدار برق قرار دارد. هر رله حرارتی دارای سه کنتاکت ورودی و سه کنتاکت خروجی است که در مدار برق بین کنتاکتور و مصرفکننده قرار دارند. برای به دست آوردن محدوده تنظیم بیمتال اشنایدر با درایو مستقیم، میتوان محدوده جریان را برابر با جریان نامی و در برخی موارد تا 20٪ بیشتر از جریان نامی تنظیم کرد و از معادله x 0.58 برای هدایت ستاره مثلثی استفاده کرد.
بی متال تک فاز:
بی متالها اجزای الکتریکی هستند که میتوان آنها را تک فاز و سه فاز در نظر گرفت. با توجه به نوع برنامه مورد نیاز خود از آن استفاده کنید. بیمتالها معمولاً به صورت سری در مدار قرار میگیرند و برای محافظت از موتور در برابر بارگذاری بیش از حد تمام پانلهای الکتریکی استفاده میشوند و به همین دلیل یک رله حفاظتی است. بیمتالها به عنوان رله حرارتی نیز شناخته میشوند و به عنوان رله اضافه بار یا رله اضافه بار حرارتی نیز شناخته میشوند.
بی متالها اجزای الکتریکی هستند که میتوان آنها را تک فاز و سه فاز در نظر گرفت. با توجه به نوع برنامه مورد نیاز خود از آن استفاده کنید. بیمتالها معمولاً به صورت سری در مدار قرار میگیرند و برای محافظت از موتور در برابر بارگذاری بیش از حد تمام پانلهای الکتریکی استفاده میشوند و به همین دلیل یک رله حفاظتی است. بیمتالها به عنوان رله حرارتی نیز شناخته میشوند و به عنوان رله اضافه بار یا رله اضافه بار حرارتی نیز شناخته میشوند.
بی متال سه فاز:
نوع دیگر بیمتال، بیمتال سه فاز است. اما زمانی که یک بیمتال سه فاز توسط مصرفکننده تک فاز در ارتباط با اتصال بیمتال تک فاز به بیمتال سه فاز استفاده میشود، باید گفت که یکی از قطع کنندههای فاز میباشدو باید به قطعکننده دیگری متصل شود. کنتاکتهای باقی مانده باید برای اتصال نول به مصرفکننده استفاده شوند. لازم است بدانید که برخی از رلههای بیمتال دارای دو حالت دستی و خودکار یا اتوماتیک هستند و در حالت دستی در صورت کارکرد رله باید به حالت اول برگردید. اما در حالت خودکار پس از انجام RESET به صورت دستی به حالت اولیه برگردید و برای مدت زمان معینی دکمه یتایم اوت را فشار دهید تا به صورت خودکار انجام شود.
رله بی متال اشنایدر
رلههای بیمتال برای محافظت از موتورهای الکتریکی در برابر بار اضافی با رلههای حرارتی استفاده میشوند. باید گفت که اساس عملکرد این رلهها بر اساس اختلاف ضرایب انبساط طولی دو فلز است. رله بیمتال قابل تنظیم است و میتوان آن را طوری تنظیم کرد که 1.05 تا 10 برابر جریان نامی موتور قطع شود. رلههای بیمتال سه فاز معمولا دارای سه پل برق و دو کنتاکت فرمان هستند. یعنی کنتاکتهای باز برای اتصال به سیستم دزدگیر و کنتاکتهای بسته برای قرارگیری در مسیر برق کنتاکتور وجود دارد. روش کار با رله حرارتی بیمتال به این صورت است که دارای سه تیغه است که سیمی که جریان چند حلقه را حمل میکند به دور آنها پیچیده میشود و جریان اضافه بار و عبور رساناهای داغ گرما را به بیمتال منتقل میکند و باعث خم شدن تیغه میشود.
یک بی متال استاندارد باید دارای شرایط زیر باشد:
1) نباید مدار را در بار نامی قطع کند.
2) اگر جریان عبوری 5 درصد بیشتر از جریان تنظیم شده بیمتال باشد، بایستی مدار را به مدت 2 ساعت یا بیشتر قطع کند.
3) اگر جریان عبوری روی 20 درصد یا بیشتر از جریان تنظیم شود، باید مدار را در عرض 2 ساعت قطعمند.
4) اضافه بارهای بیش از 50% باید سوئیچ محافظ را در عرض 2 دقیقه خاموش کند.
5) اگر جریان عبوری از بیمتال روی 6 برابر جریان تنظیم شده باشد (راه اندازی ناهمزمان موتور)، در صورتی که زمان شروع عادی 2 ثانیه یا بیشتر باشد و زمان راه اندازی سخت بیشتر باشد، باید کلید محافظ خاموش کند. وقتی جریان در یک فاز افزایش مییابد، بیمتال مربوطه گرم میشود و خم میشود و سه فاز را همزمان قطع میکند. برای محافظت از موتور در برابر اضافه بار، جریان قطع حرارت باید برابر با جریان نامی موتور باشد. پس از قطع مدار، رله بیمتال معمولاً به حالت اولیه خود بر نمیگردد. پس از تأیید عملکرد عادی، باید دکمه قرمز یا آبی متصل به آن را فشار دهید. برخی از رلههای بیمتال دارای حالت MAN و حالت AUT هستند و بعد از مدتی، پس از عملیات بیمتال، اهرم را روی Auto قرار دهید تا به حالت اولیه برگردد.
چرا بی متال اشنایدر تریپ می کند؟
برخی از موتورهای الکتریکی برای راه اندازی به جریان های زیاد و سریع نیاز دارند و به این جریان شروع یا راه اندازی نیز می گویند. جریان راه اندازی معمولاً تا 3 برابر جریان نامی موتور افزایش می یابد. موتورهای رله بی متال اشنایدر برای محافظت از مدارهای موتور بهتر از سایر کلیدهای حفاظتی هستند. بی متال می تواند جریان راه اندازی را بدون قطع شدن تحمل کند و از قطع شدن آن جلوگیری می کند. عواملی که باعث قطع شدن مدار بی متال می شود به شرح زیر است.
- سیم کشی کوتاه
- خرابی موتور
- گرمای بیش از حد موتور
- نقص در رله های بی متال
کلام پایانی
بی متالها اجزای الکتریکی هستند که به طور گسترده در صنایع برق و سایر صنایع استفاده میشوند. همانطور که قبلا ذکر شد، وظیفه بیمتالها محافظت از موتور در برابر خطراتی مانند اضافه بار و تغییر فاز است. با مطالعه این مقاله با بیمتال، عملکرد و ساختار آن آشنا خواهید شد.